Ingredients
-
300 gr Volkoren meelKan ook met bloem
-
50 ml Lauwwarm water
-
50 ml Olijf olie
-
2 flinke snufjes Zout
-
1 tl Bakpoeder
-
Vulling
-
Een paar plakken parmaham
-
1 pakje mini mozzarella bolletjes
-
Een handje vol blaadjes verse basilicum
-
Naar smaak Olijfolie
-
Naar smaak Peper
Directions
Volkoren piadina!
Zoals jullie weten ben ik (Mariëlla) afgelopen zomer (2021) op vakantie geweest naar Noord Italie. Lees hier alles over deze reis. Ook deze vakantie moet je natuulijk elke dag weer lunchen. Niet altijd hadden wij zin in een zware maaltijd maar gelukkig staat er vaak van alles op een lunch kaart. Iets wat ik in elk plekje/regio wel tegen kwam zijn piadina’s. Een Piadina is een soort flatbread wat oorsprokelijk komt uit de omgeving Romagna. Het is echte streetfood en men verkoopt het vaak in kraampjes op straat maar tegenwoordig verkoopt iedere lunchroom het. Dit platbrood vult men veelal met parma ham of mortadella. Ook zie je ze regelmatig in een caprese vorm.
Aangezien ik na de vakantie niet kon wachten om deze piadina’s te maken, stonden ze 2 dagen na aankomst in Amsterdam al op het menu! Ik wilde na de vakantie wel een beetje gezond eten dus ik heb een 100% volkoren piadina gemaakt, want ja we moeten wel de stoelgang weer laten werken. Na al die witte producten kan dat nog wel eens op de achtergrond vallen..
Eigenlijk zijn de piadina’s heel makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is bloem (of in mijn geval dus volkoren meel), water, olijfolie, zout en een beetje bakpoeder. Dit zijn bijna dezelfde ingrediënten die ik voor onze zelfgemaakte volkoren wraps gebruik. De verhouding water-olijfolie is alleen anders. Dit is bij piadina’s meer 50/50 maar bij de wraps gebruikt je minder olie. Ook is het bij wraps niet nodig om bakpoeder te gebruiken.
Je maakt een mooi deegje hiervan en na een half uurtje rusten rol je er 6 balletjes van en maakt platte deegjes. Deze bak je kort aan in wat olie. Dit kan gewoon in een koekenpan maar vroeger gebruikte men een soort hete terracotta plaat. Daarna kun je ze beleggen met alles wat jij graag eet. Sommige doen ze daarna nog even in de grill om het allemaal, inclusief de vullen, nog even op te warme. Dit heb ik niet gedaan maar ook in dit recept is dat lekker om te doen.
Hoe ga jij ze vullen?
Steps
1
Done
35 minuten
|
Deeg makenMeng de meel, bakpoeder, olijfolie, water en zout in een kom en kneed goed tot dat je een mooi elastisch deeg hebt. Dit kan ook in een keukenmachine met deeghaak. |
2
Done
5 minuten
|
UitrollenVerdeel het deeg in 6 gelijke delen. Bebloem het keukenblad en rol de deegjes uit, niet te dun maar ook zeker niet dik. |
3
Done
5 minuten
|
BakkenBak de piadina's in een hete pan met een klein beetje olie aan beide kanten. Een paar minuten is genoeg. Ze mogen een mooie kleur krijgen. Bak ze niet op te hoog vuur, dan kun je ze daarna niet meer buigen. |
4
Done
5 minuten
|
VullenVul de piadina's met de ham, mozzarella, basilicum en olijfolie en peper. |