Ingredients
-
150 gram Risotto rijst
-
10 Courgette bloemen
-
10 draadjes Saffraan
-
1 Sjalot
-
4 eetlepel Parmezaanse kaas
-
Naar smaak zout en peper
-
1 groenten bouillon
-
2 eetlepel Boter
-
4 plakjes parmaham
Directions
Saffraan risotto met courgette bloemen!
Mariëlla at de verrukkelijke saffraan risotto in Milaan, en ik bedacht me dat deze risotto ook bekend staat als Risotto ai fiori di zucca e zaffareno. Oftewel saffraan risotto met courgette bloemen. Een heerlijk vegetarisch gerecht maar je vind het ook vaak met pancetta. Gelukkig had mijn vriend nog wat bloemen in zijn tuin, dus snel een paar geoogst.
Na onze post van de met ricotta gevulde courgettebloemen kregen van verschillende volgers uitleg over de mannelijke en vrouwelijke bloemen. Hoe leuk!
Aan de vrouwelijke bloemen groeit de babycourgette, mist bestoven door het stuifmeel van de mannelijke bloem.
De mannelijke bloem groeit aan een steeltje en heeft de prachtige bloem die vooral in de ochtend open staat. Deze is ideaal om te vullen!
Beide bloemen kun je gebruiken voor de risotto.
Safraan is helaas een kostbaar goedje, om de rijst mooi geel te krijgen heb je best veel saffraan nodig. Die van ons was aardig geel maar hebben een druppel kleurstof toegevoegd;) We snappen nu dat dit wellicht vaak wordt gebruikt in restaurants om de risotto geel te krijgen. Zo hoef je niet te hoofdprijs te betalen voor een lekkere risotto maar is hij wel geel van kleur. Je kunt saffraan trouwens gewoon kopen bij de AlbertHeijn. Deze kun je vinden bij de kruiden potjes. Je koopt ze in hele kleine verpakkingen van enkele sliertjes, maar voor veel gerechten is een klein beetje ook voldoende. Je kunt bijvoorbeeld ook deze pasta met pompoen en mozzarella ermee maken, net zo lekker maar misschien iets makkelijker dan het maken van risotto, al is dat ook goed te doen wanneer je het een keer eerder gemaakt hebt.
Gebruik jij wel eens saffraan in je gerechten? Wij zijn benieuwd! Wanneer je het nog nooit gemaakt hebt, probeer dan eerst een deze heerlijke saffraan risotto met courgette bloemen.
Steps
1
Done
20 minuten
|
SaffraanNeem ietsje koud water en laat daar de Saffraan draadjes 20 minuten in weken. Zet klaar. |
2
Done
1 minuut
|
BouillonblokjeNeem een liter kokend water en voeg daar een groente bouillon blokje erbij. Zet klaar. |
3
Done
3 minuten
|
SjalotSnijd het sjalotje zo fijn mogelijk en fruit dit aan met een eetlepel roomboter. |
4
Done
17 minuten
|
BouillonSchep nu regelmatig wat bouillon erbij en laat dit zachtjes koken. |
5
Done
10 minuten
|
ParmahamTerwijl de risotto langzaam staat de garen leg je een paar plakjes Parmaham op bakpapier in de oven. Laat deze ongeveer 10 minuten bakken zodat ze krokant worden. |
6
Done
1 minuut
|
Courgette bloemenVerwijder de stamper uit het bloemetje en was de courgette bloemen goed. Snijd deze nu een fijne reepjes. |
7
Done
3 minuten
|
Parmezaanse kaas en boterHij wanneer de risotto gaar is, het mag lekker romig zijn dus niet helemaal droog koken. Zet het vuur uit en voeg de kaas, boter en courgette bloemen toe. Schep dit even om en laat dit een paar minuten staan met de deksel erop. |
8
Done
|
ServerenServeer risotto met wat krokante Parmaham snippers. Wanneer je nog extra courgettebloemen over hebt leg er een boven op. |