Ingredients
-
Deeg
-
250 gram bloem type ‘OO‘
-
250 gram semolina bloem
-
200 gram aardappelen
-
7 gram droge gist
-
300 ml lauwwarm water
-
1 theelepel zout
-
4 eetlepel olijfolie
-
Extra
-
20 kleine tomaatjes
-
2 theelepel oregano
-
1 eetlepel grof zeezout
-
50 ml olijfolie
Directions
Als er iets lekker is dan is het wel de Focaccia Pugliese is een Italiaans brood dat afkomstig is uit de regio Puglia, in het zuidoosten van Italië. Het is een variant van de klassieke focaccia, een plat brood dat meestal wordt gebakken in de oven en vaak wordt gekruid met olijfolie en zeezout.
Tijdens de drie weken vakantie hebben we regelmatig een foccacia gemaakt. Altijd met de lekkerste tomaatjes, de meest waanzinnige olijfolie en verse oregano. Helaas heb ik niet de gave om de hele dag niks te doen dus vind je me net als thuis veel in de keuken. Wanneer we een huisje huren tijdens de vakantie is het altijd maar afwachten wat voor handige hulpstukken er in de keuken aanwezig zijn. Voor deze voor focaccia gebruik ik een grote springvorm. En dat gaat helemaal prima.
Wil je weten wat wij in Puglia gedaan hebben deze 3 weken? Lees snel het reisblog Puglia 2023.
Waarom is deze focaccia net weer iets anders?
*De foccacia is over het algemeen wat dikker dan de traditionele. Bijna net zo dik als een brood, waar je vaak alleen bloem gebruikt gaat bij dit deeg aardappel. Je kookt eerst een paar aardappelen en prakt deze fijn met een vork. Hierdoor wordt de structuur zacht en luchtig van binnen terwijl de buiten kant meestal bruin en knapperig is.
Focaccia Pugliese wordt vaak geserveerd als bijgerecht, als onderdeel van een antipasti-schotel, of gewoon als een heerlijke snack. Het wordt vaak vergezeld door een goede kwaliteit extra vierge olijfolie om in te dippen.
Als je de kans hebt om Focaccia Pugliese te proeven, zou ik het zeker aanraden, vooral als je van Italiaans brood en de mediterrane smaken houdt!
Probeer ook eens de Italiaanse foccacia Zuurdesem foccacia
Steps
1
Done
10 minuten
|
AardappelSchil aardappel en kook ze gaar. |
2
Done
10 minuten
|
GistDoe het droge gist bij het lauwwarme water en roer goed. |
3
Done
2-3 uur
|
DeegMeng de semola, bloem en fijn geprakte aardappel in een kom. Wanneer je een rijsfunctie hebt in je oven versneld dit het rijsproces. |
4
Done
3 minuten
|
BakblikDoe het gerezen deeg in een ijzeren blik. |
5
Done
60 minuten
|
2e rijsBedek nogmaals het deeg met plastic folie. Laat het een uur narijzen. |
6
Done
|
Tomaat olie oregano zoutDruk de tomaatjes in het deeg. |
7
Done
25 minuten
|
Bakken |