0 0
Focaccia Pugliese

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Deeg
250 gram Bloem type ‘OO‘
250 gram Semolina bloem
200 gram Aardappelen
7 gram Droge gist
300 ml Lauwwarm water
1 theelepel Zout
4 eetlepel Olijfolie
Extra
20 kleine tomaatjes
2 theelepel Oregano
1 eetlepel Grof zeezout
50 ml Olijfolie

Focaccia Pugliese

Het lekkerste brood uit Puglia!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Deeg

  • Extra

Directions

Share

Als er iets lekker is dan is het wel de Focaccia Pugliese is een Italiaans brood dat afkomstig is uit de regio Puglia, in het zuidoosten van Italië. Het is een variant van de klassieke focaccia, een plat brood dat meestal wordt gebakken in de oven en vaak wordt gekruid met olijfolie en zeezout.

Tijdens de drie weken vakantie hebben we regelmatig een foccacia gemaakt. Altijd met de lekkerste tomaatjes, de meest waanzinnige olijfolie en verse oregano. Helaas heb ik niet de gave om de hele dag niks te doen dus vind je me net als thuis veel in de keuken. Wanneer we een huisje huren tijdens de vakantie is het altijd maar afwachten wat voor handige hulpstukken er in de keuken aanwezig zijn. Voor deze voor focaccia gebruik ik een grote springvorm. En dat gaat helemaal prima.

Wil je weten wat wij in Puglia gedaan hebben deze 3 weken? Lees snel het reisblog Puglia 2023.

Waarom is deze focaccia net weer iets anders?

De focaccia uit Puglia heeft echter enkele specifieke kenmerken die het onderscheiden van andere focaccia-varianten.

*De foccacia is over het algemeen wat dikker dan de traditionele. Bijna net zo dik als een brood, waar je vaak alleen bloem gebruikt gaat bij dit deeg aardappel. Je kookt eerst een paar aardappelen en prakt deze fijn met een vork. Hierdoor wordt de structuur zacht en luchtig van binnen terwijl de buiten kant meestal bruin en knapperig is.

Hoe maak je foccacia
*De focaccia zie je vaak met heel veel tomaatjes erop. Logisch want de lekkerste tomaatjes komen uit Puglia. Er zijn ook versies waar je gekarameliseerde ui meebakt op de bodem van het brood.
Hier een filmpje!

Focaccia Pugliese wordt vaak geserveerd als bijgerecht, als onderdeel van een antipasti-schotel, of gewoon als een heerlijke snack. Het wordt vaak vergezeld door een goede kwaliteit extra vierge olijfolie om in te dippen.

Als je de kans hebt om Focaccia Pugliese te proeven, zou ik het zeker aanraden, vooral als je van Italiaans brood en de mediterrane smaken houdt!

Probeer ook eens de Italiaanse foccacia  Zuurdesem foccacia 

Steps

1
Done
10 minuten

Aardappel

Schil aardappel en kook ze gaar.
Druk het fijn met een vork of duw het door een pureer apparaat.

2
Done
10 minuten

Gist

Doe het droge gist bij het lauwwarme water en roer goed.
Laat het 10 minuten staan.
Roer daarna goed door met een garde.

3
Done
2-3 uur

Deeg

Meng de semola, bloem en fijn geprakte aardappel in een kom.
Giet de het gistmengsel erbij en meng.
Het zout en de olijfolie kan erbij.
Meng even tot alles samenvoegd.
Wij gebruiken de keukenmachine maar dit kan heel goed met een houten lepel.
Dek het af met plasticfolie en zet op een warme plek.

Wanneer je een rijsfunctie hebt in je oven versneld dit het rijsproces.
Heb je dit niet zet dan de kom in de oven met het licht aan, of naast de ketel.
Afhankelijk van de warmte zal dit proces ongeveer 2 tot 3 uur duren.

4
Done
3 minuten

Bakblik

Doe het gerezen deeg in een ijzeren blik.
Wij gebruiken dit keer een grote ronde springvorm.
Bekleed de bodem met bakpapier en smeer in met olijfolie. Ook de rand van de springvorm goed invetten met olijfolie.

5
Done
60 minuten

2e rijs

Bedek nogmaals het deeg met plastic folie. Laat het een uur narijzen.

6
Done

Tomaat olie oregano zout

Druk de tomaatjes in het deeg.
Strooi er oregano over.
Strooi er extra zout over en schenk royaal olijfolie erop.

7
Done
25 minuten

Bakken

Bak de foccacia af in een voorverwarmde oven van 220°. 25 minuten.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
galette blauwe bessen ananas
previous
Galette blauwe bessen ananas
gegrilde courgette met basilicum dressing
next
Gegrilde courgette met basilicum dressing
galette blauwe bessen ananas
previous
Galette blauwe bessen ananas
gegrilde courgette met basilicum dressing
next
Gegrilde courgette met basilicum dressing

Add Your Comment