0 0
Orecchiette maken.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 gram Semola
200 ml Water
1 theelepel Zout

Orecchiette maken.

Dit leer je heel snel!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Orecchiette maken!

Na drie volle weken in Puglia was er één ding zeker. Wij moesten zelf een keer orecchiette maken.
We aten het regelmatig, tja wanneer we op vakantie gaan eten we het liefst de streekgerechten.

Kleine oortjes

Het woord “orecchiette” betekent “kleine oortjes” in het Italiaans. Als je goed kijkt dan zie je dat de vorm lijkt op kleine oortjes of schelpjes. Deze pasta wordt meestal gemaakt van harde tarwe met water.  Het schelpje heeft een lichte kromming en een beetje ruwe kant met een holle binnenkant, waardoor sauzen goed aan de pasta blijven kleven.

Puglia

Het maken van deze mooie zelfgemaakte pasta is heel simpel. Tijdens een dagje Bari hebben we ook het straatje bezocht waar de lokale dames buiten deze pasta maken. Inmiddels heel toeristisch maar super leuk. Zo snel als deze dames kunnen we het niet haha. Deze dames kunnen blind de oortjes draaien maar voor ons was het even oefenen.

Pastadeeg

Het pastadeeg bestaat uit semola, water en beetje zout. Goed kneden en na 10 minuten heb je een perfect deeg. Het mag even rusten zodat de gluten zich mooi kunnen ontwikkelen en je deeg wat zachter wordt. Vervolgens rol je dunne slierten en deze snijd je in stukjes. Het enige wat je nodig hebt is een mes waar je de oortjes van maakt. Kijk maar eens naar dit filmpje! Zeker weten na 5 oortjes heb je de slag te pakken.

Je hebt verschillende grote van deze orecchiete pasta en ook vind je ze in vele kleuren. De volgende keer maar wat spinazie of rode biet toevoegen. Wij aten het vandaag met zelfgemaakte basilicum pesto. Een verrukkelijke combinatie maar wel erg machtig. Perfect als klein voorgerecht.

Orecchiette wordt vaak geserveerd met verschillende soorten sauzen, zoals broccoli , orecchiette pasta cime di rape , pasta pomodorino met ricotta salata of olijfolie met knoflook en chilipepers.

Heb je geen zin om ze zelf te maken koop ze dan bij Taste of Puglia!

Steps

1
Done

Water semola zout

Roer het zout door het water gevolgd door de semola.
Meng het goed met de handen en kneed goed door.
Na 10 minuten kneden heb je een compacte bal.
Eventueel uit de schaal halen en op je werkblad doorkneden.
Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat een half uurtje rusten.

2
Done

Orecchiette maken

Snijd een stukje van de deegbal af en rol deze tot een lange sliert van ongeveer een centimeter dikte.
Laat de rest van het deeg afgedekt zodat het niet uitdroogt.
Snijd met een scherp mes kleine stukjes deeg van ongeveer een centimeter lang. Neem een mes en duw op het kleine deegballetje druk dit over een houten plank uit. Nu krult het stukje deeg om.
Duw het binnenste buiten zodat er een oortje ontstaat.

Leg de pasta op een blad met wat semola zodat ze niet aan elkaar plakken.

3
Done

Koken

De kooktijd is afhankelijk van hoelang de pasta is gedroogd.
Wij hadden ze gemaakt en na 4 uur 5 minuten gekookt in gezouten water.
Gewoon even proeven.
Wij aten het met zelfgemaakte basilicum pesto.

4
Done

Tip

Kijk naar ons filmpje dan heb je een beter beeld.
Link in het verhaal.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Gezonde noten rotjes
previous
Gezonde notenrotsjes
kip curry met rijst
next
Kip curry met rijst
Gezonde noten rotjes
previous
Gezonde notenrotsjes
kip curry met rijst
next
Kip curry met rijst

Add Your Comment