Ingredients
-
3-4 grote aardappelen
-
160 gram geraspte parmezaanse kaas
-
Naar smaak zout
-
1 theelepel Italiaanse kruiden
-
5 eetlepel olijfolie
Directions
Schiacciata di patata!
Wanneer je in Italië bent kom je vaak de schiacciata di patata tegen. “Schiacciata” is een Italiaans broodgerecht dat vergelijkbaar is met focaccia. Het is een plat brood dat meestal wordt gemaakt van deeg dat rijst en daarna wordt gebakken. Het deeg wordt op smaak gebracht met olijfolie en zout, en soms worden er ook andere ingrediënten zoals rozemarijn, knoflook of olijven toegevoegd voor extra smaak. Schiacciata wordt vaak gegeten als bijgerecht, als basis voor sandwiches of als snack. Er zijn bijzonder veel variaties. Gevuld met met verschillende ingrediënten zoals kaas, vleeswaren, groenten of spreads.
De schiacciata van vandaag is geen brood versie maar eentje helemaal van aardappel. Eentje die vaak bij de aperitivo kan eten in de Italiaanse barretjes. Dit verrukkelijke hapje is super snel gemaakt van aardappel schijfjes. Flinterdun gesneden met een mandoline. Deze mandoline heb ik afgelopen jaar uit Italië meegenomen en zijn meestal gewoon te koop in de supermarkt. Eigenlijk vind ik dit apparaat dood meng maar gelukkig zit er een soort prikker bij waarbij je de aardappel kunt vastzetten. Zo voorkom je dat je halve vinger mee afsnijdt.
Door de schijfjes te mengen met parmezaanse kaas, een scheut olijfolie en Italiaanse kruiden heb je een perfecte basis. Het enige wat je nog moet doen is deze in de mooie ronde vorm neerleggen in laagjes met dat tussen wat extra parmezaanse kaas. Even bakken in de oven en je hebt de perfecte snack.
Hier een filmpje zodat je een beetje een idee hebt.
Wij aten het als voorgerechtje met wat extra salade. De volgende dag hadden we nog iets over en serveerde ik het met de Italiaanse witlof ham kaas rolletjes uit de oven.
Wil je ook eens eens een Italiaanse foccacia maken dan hebben we een super lekker recept uit de Siciliaanse keuken. 5 x Italiaanse bruschetta’s mogen ook mee op de borrelplank net als de Arancini
Steps
1
Done
5 minuten
|
AardappelWas de aardappel en schillen hoeft niet. |
2
Done
5 minuten
|
OvenVerwarm de oven voor op 190° |
3
Done
|
MengenMix de aardappelschijfjes met Italiaanse kruiden, een beetje zout en 100 g Parmezaanse kaas. Als laatste roer je er een paar eetlepels olijfolie door. |
4
Done
|
BakblikWij gebruiken een rond bakblik maar je kunt natuurlijk ook een vierkant bakblik gebruiken. |
5
Done
|
VullenBedek de bodem met een laagje aardappel. Hier op een klein beetje extra parmezaanse kaas. |
6
Done
40 minuten
|
OvenZet het blik 40 minuten in de oven op 190°. |