0 0
Schiacciata di patata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
3-4 grote Aardappelen
160 gram geraspte parmezaanse kaas
Naar smaak Zout
1 theelepel Italiaanse kruiden
5 eetlepel Olijfolie

Schiacciata di patata

Lekker krokant door de dunne laagjes aardappel.

Features:
  • Glutenvrij
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Schiacciata di patata!

Wanneer je in Italië bent kom je vaak de schiacciata di patata tegen. “Schiacciata” is een Italiaans broodgerecht dat vergelijkbaar is met focaccia. Het is een plat brood dat meestal wordt gemaakt van deeg dat rijst en daarna wordt gebakken. Het deeg wordt op smaak gebracht met olijfolie en zout, en soms worden er ook andere ingrediënten zoals rozemarijn, knoflook of olijven toegevoegd voor extra smaak. Schiacciata wordt vaak gegeten als bijgerecht, als basis voor sandwiches of als snack. Er zijn bijzonder veel variaties. Gevuld met met verschillende ingrediënten zoals kaas, vleeswaren, groenten of spreads.

De schiacciata van vandaag is geen brood versie maar eentje helemaal van aardappel.  Eentje die vaak bij de aperitivo kan eten in de Italiaanse barretjes. Dit verrukkelijke hapje is super snel gemaakt van aardappel schijfjes. Flinterdun gesneden met een mandoline. Deze mandoline heb ik afgelopen jaar uit Italië meegenomen en zijn meestal gewoon te koop in de supermarkt. Eigenlijk vind ik dit apparaat dood meng maar gelukkig zit er een soort prikker bij waarbij je de aardappel kunt vastzetten. Zo voorkom je dat je halve vinger mee afsnijdt.
Door de schijfjes te mengen met parmezaanse kaas, een scheut olijfolie en Italiaanse kruiden heb je een perfecte basis. Het enige wat je nog moet doen is deze in de mooie ronde vorm neerleggen in laagjes met dat tussen wat extra parmezaanse kaas. Even bakken in de oven en je hebt de perfecte snack.
Hier een filmpje zodat je een beetje een idee hebt.

Wij aten het als voorgerechtje met wat extra salade. De volgende dag hadden we nog iets over en serveerde ik het met de Italiaanse witlof ham kaas rolletjes uit de oven.

Wil je ook eens eens een Italiaanse foccacia maken dan hebben we een super lekker recept uit de Siciliaanse keuken. 5 x Italiaanse bruschetta’s mogen ook mee op de borrelplank net als de Arancini

 

 

Steps

1
Done
5 minuten

Aardappel

Was de aardappel en schillen hoeft niet.
Schaaf met een mandoline in super dunne plakjes.
Heb je geen mandoline, gebruik een scherp mes of kaasschaaf.
Spoel de schijfjes met koud water en laat uitlekken.
Dep even droog met een theedoek.

2
Done
5 minuten

Oven

Verwarm de oven voor op 190°

3
Done

Mengen

Mix de aardappelschijfjes met Italiaanse kruiden, een beetje zout en 100 g Parmezaanse kaas. Als laatste roer je er een paar eetlepels olijfolie door.

4
Done

Bakblik

Wij gebruiken een rond bakblik maar je kunt natuurlijk ook een vierkant bakblik gebruiken.
Het is wel handig om met een uitneembare bodem te gebruiken.
Vet het blik in met een heel klein beetje olie
Leg op de bodem van het blik bakpapier.
Het bakpapier smeer je ook in met ietsje olie.

5
Done

Vullen

Bedek de bodem met een laagje aardappel. Hier op een klein beetje extra parmezaanse kaas.
Zo maak je meerdere laagjes en eindig je met parmezaanse kaas.

6
Done
40 minuten

Oven

Zet het blik 40 minuten in de oven op 190°.
Wanneer de aardappeltaart goudbruin ziet mag deze er uit.
Eet warm, lauw warm of koud.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
bruschetta aardbei burrata
previous
Bruschetta aardbei burrata
amandelcake met rabarber
next
Amandelcake met rabarber
bruschetta aardbei burrata
previous
Bruschetta aardbei burrata
amandelcake met rabarber
next
Amandelcake met rabarber

Add Your Comment