Ingredients
-
6 UienGele
-
2 eetlepel balsamico crema
-
2 eetlepel Olijfolie
-
1 eetlepel Roomboter
Directions
Ben je een liefhebber van ui? Dan hebben wij dé perfecte manier om uien te karameliseren. Heerlijk in een smaakvolle uiensoep of bij de laatst bereide spruitjesgehaktschotel. Aan de slag met gekarameliseerde ui!
Niet iedereen in ons huishouden is gek op ui, behalve bij een overheerlijke pastasaus waarbij we ons basisrecept voor Italiaanse soffrito gebruiken met wortel, bleekselderij en ui. Onmisbaar in de Italiaanse keuken. Hoewel mijn man niet van overdadig houdt, is José er dol op. Geen reden om het niet te maken, dus hier is een perfect recept.
Hoe maak je gekarameliseerde ui?
Om dit heerlijke gerecht te bereiden, heb je wel even een uurtje nodig. Zoals bij de meeste langzaam gegaarde gerechten, zorgt dit voor een perfecte smaak. Eerst snijd je de ui heel dun. Wij gebruiken hiervoor een mandoline, maar een scherp mes werkt ook prima. De uienringen gaan vervolgens in een hapjespan met een klontje boter en een scheutje olijfolie. Wij voegen altijd een scheutje balsamico toe voor een super lekkere smaak.
Slowcooking
Het geheim van dit recept is tijd. We bakken ze eerst even aan en zetten daarna de temperatuur wat lager. Laat het 40 minuten langzaam garen met de deksel op de pan. Af en toe roeren en goed in de gaten houden.
Het effect van langzaam garen
Het karameliseren van uien ontstaat door langdurige verhitting, waardoor de natuurlijke suikers in de uien beginnen te breken en bruinen. Hierdoor ontstaan nieuwe smaken en een zoete, diepe smaak.
Super gezond
Tenslotte kunnen we ook nog melden dat Uien zijn ook nog een super gezond. Helemaal wanneer je ze rauw eet. Oké dat doen wij niet. Ze bevatten volop vitamines en vezels die goed zijn voor de darmen.
Steps
1
Done
|
Uien |
2
Done
|
Garen |