Ingredients
-
1 Rol bladerdeeg
-
200 gram Raapstelen
-
200 gram ricotta kaas
-
1 courgette
-
1 Citroen
-
naar smaak zout en peper
-
halve theelepel Chili poeder
-
1 eieren
-
scheutje Olijfolie
Directions
Plaattaart raapstelen en courgette!
Het is weer tijd voor een plaattaart. Eentje met een vergeten groenten of tenminste een groente die je niet elke dag in de winkel ziet liggen. Wellicht zijn deze prachtige groene steeltjes bij jullie ook niet zo bekend dus des te leuker om hier mee aan de slag te gaan. Wij hebben er een plaattaart raapstelen en courgette van gemaakt, en deze was zalig. De raapstelen hebben we fijngesneden en door de ricotta gedaan. Een fijne basis voor de plaattaart. Het is een makkelijk gerechtje, en perfect bij de borrel of als lunch gerecht. Een kant en klare rol bladerdeeg is wat je nodig hebt. Extra courgette erop en veel citroen smaakte het verrukkelijk. Ken jij de raapstelen? Hier een filmpje hoe we deze plaattaart maken.
Wij zagen laatst de raapsteeltjes in de winkel liggen en hadden geen idee wat het was. Ze zagen er mooi fris en groen uit en direct opgezocht wat je er precies mee kon doen. Ze worden verkocht per bosje, en je wilt ze super vers want dan zijn ze lekker knapperig. Neem altijd de meest verse mee, want eenmaal uit de koeling kunnen ze snel verleppen. Je vind ze niet het hele jaar in de supermarkt of groenteboer. Het voorjaar is helemaal geschikt voor de groei dus tot en met juni te koop. Snel even kijken dan of je ze tegen komt. De groene steeltjes zijn eigenlijk de bladeren van de meiknol of koolraap. De smaak kun je vergelijken met jonge spinazie en heeft ook een beetje dat nootachtige zoals bij rucola.
Er zijn trouwens meerdere namen voor deze groente. Bladmoes, snijmoes en in het zuiden des lands noemen ze ook wel keeltjes.
Wil je ook een snelle plaattaart dan hebben we meerdere variaties zoals de Plaattaart met peer parmaham en gorgonzola, plaatpizza met aubergine en courgette. Liever een zoete versie dan is de Appel plaattaart met amandelspijs een verrukkelijke makkelijk toetje.!
Steps
1
Done
|
ricotta raapstelenGiet het vocht van de ricotta en voeg daar een grote bos fijngesneden raapsteeltjes bij. Wat zout, peper, rasp van een halve citroen en chilipoeder erbij voor extra smaak. |
2
Done
10 minuten
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor op 200 graden. |
3
Done
5 minuten
|
bladerdeegRol de bladerdeeg uit. |
4
Done
1 minuut
|
eiKluts een eitje en smeer met een kwastje de randjes in. |
5
Done
20 minuten
|
ovenLeg de plaattaart op een bakblik in de oven (200 graden) |
6
Done
|
Tip |
2 Comments Hide Comments
Heerlijk recept en leuk om eens iets anders te maken met de raapstelen uit de tuin!
Voor ons was het de eerste keer, en zeker niet de laatste keer. 😋