Ingredients
-
550 gram bloem
-
100 gram volkoren bloem
-
4 gram 1/5 tl droge gist
-
460 ml lauwwarm water
-
10 gram, 1.5 tl zout
Directions
Rustiek brood bakken!
Wie is er nu niet dol op brood? Wij zijn er zeker dol op en helemaal wanneer het vers uit de oven komt. Het brood van vandaag doet ons denken aan de Italiaanse panificio, de bakkerij. Zie je daar wel eens een normaal gevormd brood in de etalage? Veelal heeft het een afwijkende vorm en het brood van vandaag past hier helemaal bij.
Zelf brood bakken
Nu zijn we al langere tijd aan het brood bakken. Veelal met zuurdesem maar dat is best wel een complex broodje. Voordat je dat onder de knie krijgt ben je wel even verder want het rustieke brood van vandaag kun je wel heel gemakkelijk inplannen. En zeker weten dat we hier veel mensen blij mee maken.
Makkelijk recept
Het heeft wel even geduurd voordat we het perfecte brood recept hadden gevonden. Zelf rustiek brood bakken gaat van nu af aan helemaal goed komen.
Ten eerste voor dit brood gebruiken we dus geen zuurdesem maar gist. Dit keer twee soorten bloem. Een klein deel volkoren en de rest bloem. Wel een Italiaanse bloem de 00 versie. Hier vind je vaak wat meer eiwitten in die zorgt voor de mooie bubbels. Heb je dan niet gebruik dan gewone bloem. Kijk maar eens naar dit filmpje!
Mengen
Vervolgens kneden we het deeg met onze keukenmachine maar ook kun je met de hand kneden. Voor een optimale rijs van het deeg zetten we dit altijd even bij de warme ketel. Heb jij een warm plekje in huis zoek die dan op of gebruik een rijs programma in je oven.
Strech & fold
Voor een goede ontwikkeling van de gluten en Het creëren van de luchtbelletjes gaan we Een stretch & fold doen. Dit is niks meer dan het deeg ietsje uittrekken en dubbel slaan. Naarmate je dit even doet een paar keer krijg je een mooi soepel deeg. Voor een optimaal deeg gaan we dit wel minimaal 12 uur in de koeling zetten. Een koude rijs werkt namelijk fantastisch.
Bakken
De volgende dag hoef je alleen maar het deeg te vormen en af te bakken. Dit keer hebben wij er vier stukken brood van gemaakt. Je kunt ook een heel brood maken of nog kleinere bolletjes. Leuk om alles een keer uit te proberen!
*herbifoods heeft ons geïnspireerd!
Steps
1
Done
10’minuten
|
Gist en waterRoer met een garde het gist door het lauwwarme water en laat 10 minuten staan. |
2
Done
|
BloemMeng de twee soorten bloem en giet het gistmengsel erbij. |
3
Done
1,5 uur
|
Strech & foldsTrek het deeg met één hand omhoog en vouw het dubbel. |
4
Done
12 tot 48 uu
|
KoelingEen laatste Strech & Fold en het deeg mag 12-48 uur afgedekt in de koeling. |
5
Done
20 minuten
|
BakkenVerhit de oven op 240 °C. |
6
Done
|
Eten |