0 0
Rustiek brood bakken

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
550 gram Bloem
100 gram Volkoren bloem
4 gram 1/5 tl Droge gist
460 ml Lauwwarm water
10 gram, 1.5 tl Zout

Rustiek brood bakken

Een makkelijk broodje!

Features:
  • Vegan
  • Vegetarisch

Ingredients

Directions

Share

Rustiek brood bakken!

Wie is er nu niet dol op brood? Wij zijn er zeker dol op en helemaal wanneer het vers uit de oven komt. Het brood van vandaag doet ons denken aan de Italiaanse panificio, de bakkerij.  Zie je daar wel eens een normaal gevormd brood in de etalage? Veelal heeft het een afwijkende vorm en het brood van vandaag past hier helemaal bij.

Zelf brood bakken

Nu zijn we al langere tijd aan het brood bakken. Veelal met zuurdesem maar dat is best wel een complex broodje. Voordat je dat onder de knie krijgt ben je wel even verder want het rustieke brood van vandaag kun je wel heel gemakkelijk inplannen.  En zeker weten dat we hier veel mensen blij mee maken.

Makkelijk recept

Het heeft wel even geduurd voordat we het perfecte brood recept hadden gevonden. Zelf rustiek brood bakken gaat van nu af aan helemaal goed komen.
Ten eerste voor dit brood gebruiken we dus geen zuurdesem maar gist.  Dit keer twee soorten bloem. Een klein deel volkoren en de rest bloem.  Wel een Italiaanse bloem de 00 versie. Hier vind je vaak wat meer eiwitten in die zorgt voor de mooie bubbels. Heb je dan niet gebruik dan gewone bloem. Kijk maar eens naar dit filmpje!

Mengen

Vervolgens kneden we het deeg met onze keukenmachine maar ook kun je met de hand kneden. Voor een optimale rijs van het deeg zetten we dit altijd even bij de warme ketel. Heb jij een warm plekje in huis zoek die dan op of gebruik een rijs programma in je oven.

Strech & fold

Voor een goede ontwikkeling van de gluten en Het creëren van de luchtbelletjes gaan we  Een stretch & fold doen. Dit is niks meer dan het deeg ietsje uittrekken en dubbel slaan. Naarmate je dit even doet een paar keer krijg je een mooi  soepel deeg. Voor een optimaal deeg gaan we dit wel minimaal 12 uur in de koeling zetten. Een koude rijs werkt namelijk fantastisch.

Bakken

De volgende dag hoef je alleen maar het deeg te vormen en af te bakken.  Dit keer hebben wij er vier stukken brood van gemaakt. Je kunt ook een heel brood maken of nog kleinere bolletjes. Leuk om alles een keer uit te proberen!

*herbifoods heeft ons geïnspireerd!

Steps

1
Done
10’minuten

Gist en water

Roer met een garde het gist door het lauwwarme water en laat 10 minuten staan.

2
Done

Bloem

Meng de twee soorten bloem en giet het gistmengsel erbij.
Kneed met een keukenmachine met deeghaak of met de handen even door elkaar.
Voeg het zout toe kneed tot een compact deeg.
Laat het deeg 15 minuten rusten.
We dekken het even af met een theedoek of plastic hotel badmuts.

3
Done
1,5 uur

Strech & folds

Trek het deeg met één hand omhoog en vouw het dubbel.
Handig is om even je handen nat te maken zodat het deeg niet blijft kleven.
Pak het deeg nu aan de andere kant op en vouw dubbel. Dit doe je 3 keer.
Laat 30 minuten rusten op warme plek. (Bv naast de ketel of in warme badkamer.
Na 30 minuten doe je hetzelfde en laat het nog 30 minuten afgedekt rijzen in de warmte.

4
Done
12 tot 48 uu

Koeling

Een laatste Strech & Fold en het deeg mag 12-48 uur afgedekt in de koeling.

5
Done
20 minuten

Bakken

Verhit de oven op 240 °C.
Heb je een pizza steen dan verwarm je die mee.
Zoniet dan mag een deeg op een bebloemd bakblik.
Bebloem het werkblad en stort het deeg hierop.
Halveer het deeg in 4 of 8 stukken.
Trek elk stuk even uit elkaar.
Ik heb bij 2 stukken een gat in het midden gemaakt. Dan krijg je een ander model broodje.
Bak de broodjes in 20 minuten af op 240°C.

6
Done

Eten

Laat het brood eerst even eten afkoelen voordat je het aansnijdt.
Wij vriezen altijd direct een paar stukjes in een zipblok zakje in.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
gnocchi met paddenstoelen en gorgonzola
previous
Gnocchi met paddenstoelen en gorgonzola
biscotti cranberry pistachio
next
Biscotti cranberry pistachio
gnocchi met paddenstoelen en gorgonzola
previous
Gnocchi met paddenstoelen en gorgonzola
biscotti cranberry pistachio
next
Biscotti cranberry pistachio

Add Your Comment