Ingredients
-
1 liter volle melk
-
Van halve citroen citroensap
-
Extra
-
2 eetlepel Griekse yoghurtOptioneel
Directions
Heb je wel eens zelfgemaakte ricotta geproefd?
De laatste tijd gebruiken we veel ricotta. Niet alleen om heerlijke taartjes mee te bakken zoals de citroen ricotta taart , pistache lemoncurd ricotta taartje of het amandel framboos taartje.
Ook gebruiken we het als vulling in combinatie met andere kazen voor de pasta. Een veelzijdig product in de Italiaanse keuken.
We hebben het recept ooit gepost samen met paneer en hüttenkäse maar wij vinden dat deze fantastische kaas in eigen receptje op de website mag.
Hoe maak je ricotta?
Het leuke van zelfgemaakte ricotta is dat je het heel snel gemaakt hebt met maar twee ingrediënten. Het is gewoon een kwestie van volle melk tot bijna kookpunt laten koken.
Gebruikt geen houdbare melk want dan mislukt het. Wij gebruiken een kookthermometer en verwarmen het tot 85°C. Zeg maar bijna aan de kook.
Wanneer je wilt kun je 2 eetlepel Griekse yoghurt toevoegen of 100 ml slagroom. De slagroom maakt het iets romiger en de yoghurt geeft een fijne smaak en je hebt uiteindelijk iets meer.
Vervolgens voegen we sap van een halve citroen toe en roeren het even door.
Heb je geen citroen in huis dan is een eetlepel witte wijnazijn een goed alternatief.
Laat het even staan en giet dit door een kaasdoek. Heb je die niet dan is een linnen servet of doekje ook heel praktisch.
Knijp de servet een beetje uit zodat het meeste vocht eruit lekt. Wil je een stevige ricotta dan laat je het iets langer uitlekken.
Geloof ons deze ricotta smaakt fantastisch en maak je super snel.
Steps
1
Done
|
MelkBreng de melk tot bijna kookpunt. Het gaat nu schiften, en je zal zien dat er een korrelige structuur ontstaat. Dit noem je melkwei. Laat het even afkoelen. Leg een kaasdoek, theedoek of linnen servet in een zeef en giet de substantie erdoor heen! |