Ingredients
-
6 KippenpootjesKippendij kan ook
-
scheutje AppelazijnTromp & Rueb
-
1 el Mosterd zaad
-
4 el Bloem
-
4 el Roomboter
-
2 Uien
-
3 stengel Bleek selderij
-
10 takjes Platte peterselie
-
1 el Spek
-
2 Laurierblaadje
-
100 gr SpekJe kunt ook Guanciale gebruiken
-
naar smaak zout en peper
-
1 Kip bouillonblokje
-
50 ml calvadosof appelcider (300ml)
-
1 tl Dijon mosterd
-
100 ml Slagroom
-
1 el Maizena
-
2 Appels
Directions
Normandische kip met appel!
Vandaag de verrukkelijke Normandische kip met appel. In Normandië draait het om appels. Dit gebied is uitermate geschikt voor de teelt van appels en rond september staat deze streek weer in het teken van de oogst met vele bijpassende feesten. Er wordt hier volop gefeest en natuurlijk gedronken van de heerlijkste appelcider.
Waar ze ook alle aandacht hebben voor de appel is bij Tromp & Rueb en laten we daar nou net een hele gave samenwerking mee hebben! Na een fermentatie van de beste appels tot appelcider, volgt een tweede fermentatie, dit leidt tot een fruitige appelazijn. Appelazijn kun je in heel veel verschillende recepten toevoegen. Tromp & Rueb hebben online veel recepten staan. Neem hier snel een kijkje. Wij vinden de appelazijn in ieder geval perfect voor onze Normandische kip met appel! De appelazijn maakt de kip extra mals en zorgt ook voor genoeg smaak!
Wij hebben de kip gemarineerd in een marinade van mosterdzaad en appelazijn. Vervolgens gaan de kippenpootjes de oven in samen met ui en bleekselderij. Om het geheel af te maken gieten we er een scheutje Calvados bij en maken we de schotel af met room en gelakte appeltjes. Kortom echt een gevalletje comfort food!
Tip: Wist je dat je azijn heel goed kunt gebruiken als vervanger van zout? Azijn geeft gerechten namelijk een lekkere bite en het versterkt de smaak van andere ingrediënten! Heel handig want volgens de Nierstichting krijgt 85% van de Nederlanders teveel zout binnen. Dit is natuurlijk niet goed voor je gezondheid. Door azijn toe te voegen zorg je er op een verantwoorde manier voor dat je smaakvol en mals eten serveert. Een erg mooi voordeel van azijn! Een goede samenwerking tussen de Nierstichting en Tromp & Rueb.
Wil je liever op de Italiaanse toer, dan kun je onze Kip Marsala proberen. Marsala is een Italiaanse wijn van Sicilië en waanzinnig in dit recept. Één van onze favoriete kip gerechten. De Gevulde kip in tomatensaus, Kip piccata en Curry met pulled chicken en peultjes zijn allemaal zalig! Dat wordt lastig kiezen maar zeker weten dat alles lekker is.
Steps
1
Done
4 minuten
|
Marinade |
2
Done
10 minuten
|
Kip bakken |
3
Done
10 minuten
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor op 175 graden. |
4
Done
10 minuten
|
Spekjes, ui, bleekselderij en kruidenSnijd de ui en bleekselderij fijn. |
5
Done
60 minuten
|
Kip in de ovenDe kip mag in de oven met deksel op de pan. |
6
Done
30 minuten
|
RoomGiet 100 ml slagroom in de pan en een theelepel mosterd. |
7
Done
10 minuten
|
AppelSchil 2 appels en verwijder het klokhuis. |
8
Done
|
ServerenServeer de kip met de appelschijfjes en een lekkere aardappelpuree of rijst. |
9
Done
|
TipIn Normandië gebruiken ze vaak Calvados. Een zeer sterke drank die op cognac lijkt. Deze is best prijzig maar je kunt ook een appelcider gebruiken. Dit is een goedkopere en lichtere appelwijn, dus mag je daar iets meer van gebruiken. |