Ingredients
-
2 Rode ui
-
1 komkommer
-
1 courgetteGele
-
1 Wortel
-
2 PaprikaRood en geel
-
250 ml Kruidenazijn Tromp & Rueb
-
250 ml Warm water
-
2 eetlepel Suiker
-
Paar takjes Rozemarijn
Directions
Tafelzuur van allerlei groenten!
Ben jij ook fan van tafelzuur dan hebben we de leukste en lekkerste groente bij elkaar voor je. Bij de Queens is waarschijnlijk alleen Jo gek van dit spul. Mariëlla en Mario gruwelen hiervan haha. Tegenwoordig dan. Ik weet namelijk dat Mariella als klein meisje het zuur van de komkommers gewoon op dronk. Misschien moet ze toch dit weer een keer proberen.
Pride
Afgelopen weekend liep we weer een lekker rondje door de Amsterdamse stad en zag de gekleurde regenboog vlaggen al weer hangen. Deze week is namelijk weer PRIDE! Een groot feest van de LGBTQ+-gemeenschap, waar iedereen samenkomt om gelijkheid, acceptatie en diversiteit te vieren. De stad wordt dan massaal bezocht en tijdens de canal parade varen er de meest kleurrijke boten door de grachten.
Het leek ons leuk om deze kleuren te verwerken in het tafelzuur. Gelukkig zijn er vele gekleurde groenten te vinden alleen blauw was wel een beetje lastig haha. Vandaar de kleur blauw als bloemetje erbij. We hebben hier een leuk filmpje van!
Manieren van snijden
Tafelzuur van allerlei groenten is ontzettend makkelijk te maken. Wij hebben al eerder de ingemaakte rode ui verwerkt en courgette komkommer in het zuur. Verwerk je eigen favoriete groente erin. Wij hebben gele courgette en paprika, groene komkommer, oranje wortel, en rode paprika gebruikt.
De meeste groenten zijn gesneden op de mandoline en in sliertjes met een spiraal snijder. Heb je deze niet dan kun je de groenten ook in flinterdunne plakjes snijden of met een kaasschaaf aan linten snijden.
Inmaken
Om het zuur te maken, gebruiken we een mengsel van kruidenazijn, water en wat suiker. Door het gebruik van de kruidenazijn krijgt het al een fijne smaak. Je kunt altijd extra smaakjes toevoegen zoals verse rozemarijn en andere verse kruiden. Peperkorrels of rode peper is ook een heerlijke smaakmaker. Reinig de pot altijd goed van tevoren zodat je dit zuur een paar maanden kunt bewaren in de koelkast.
Probeer ook eens ingemaakte citroenen.
Steps
1
Done
|
PotGebruik een weckpot/inmaakpot. |
2
Done
|
GroentenSnijd al de groenten in dunne plakjes, dunne linten met kaasschaaf of schaaf met een mandoline. |
3
Done
|
LaagjesDoe de groenten in de pot. |
4
Done
|
InmakenMeng het warme water met suiker en laat het oplossen. Breng dit aan de kook. |
5
Done
|
BewarenDit blijft een paar maanden goed in de koelkast. |