Ingredients
-
8 Witte asperge
-
1 theelepel Zout
-
2 eieren
-
4 plakjes Gegrilde beenham
-
Paar takjes Platte peterselie
-
100 gram Gezouten roomboter
Directions
Het asperge seizoen is geopend en dat betekent een verrukkelijk recept van witte asperge met ham en ei. Een heerlijk klassiek asperge recept die werkelijk nooit zal vervelen!
Voordat we je het recept induikt is het leuk om te vermelden dat de Queens dit jaar de nieuwe asperge ambassadeurs zijn voor het Nederlands Asperge Centrum. Eén ding staat vast, we gaan jullie verrassen met de lekkerste recepten met witte asperges.
Natuurlijk de bekende variaties maar ook een aantal verrassende recepten, allemaal even lekker!
De witte asperge met ham en ei is zoals we ze vroeger aten. Met de gekookte kleine aardappeltjes, goede beenham en natuurlijk een eitje erbij. Een botersausje en fijngesneden peterselie erover. Puur, eenvoudig en altijd een bijzonder lekkere maaltijd.
Wanneer begint het asperge seizoen
Het aspergeseizoen begint traditioneel gezien in Nederland rond half april en loopt tot eind juni. Echter, dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals het weer en de regio waarin de asperges worden geteeld. Wij zijn eind maart bij de asperge boer in Limburg geweest en de eerste kwamen al tevoorschijn!
Het witte goud
Men noemt asperges vaak het “witte goud” vanwege hun hoge culinaire waarde en de prijs die eraan verbonden is. Het is een seizoensgebonden delicatesse die gewaardeerd wordt vanwege de delicate smaak en de arbeidsintensieve teelt, waardoor het vergelijkbaar is met de waarde die aan goud wordt toegekend.
Hoe bereid je asperges
Hier is een eenvoudige manier om asperges te koken:
- Spoel de asperges af onder koud water om eventueel vuil te verwijderen.
- Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder de kop naar beneden, richting de onderkant.
- Snijd de harde uiteinden van de asperges af, meestal ongeveer 2-3 centimeter vanaf de onderkant.
- Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook.
- Leg de asperges voorzichtig in het kokende water en kook ze gedurende 5 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges, tot ze zacht zijn maar nog wel stevig. Wij laten ze altijd nog 15 minuten in het kookvocht liggen.
- Gebruik een tang om de asperges uit het water te halen en laat ze uitlekken op een schone theedoek of keukenpapier.
- Serveer de asperges warm met gesmolten boter, hollandaisesaus, of een andere gewenste saus.
Asperge recepten
Asperge tartaar met parmaham, of de asperge tartaar met zalm
Steps
1
Done
|
Asperge schillenGebruik altijd verse asperges. Snijd de harde uiteinden van de asperges af, meestal ongeveer 2-3 centimeter vanaf de onderkant. |
2
Done
20 minuten
|
KokenKook de asperges in een ruime pan. |
3
Done
|
EiBreng het water aan de kook en kook de eieren 6 minuten. |
4
Done
|
BotersausVerwarm gezouten roomboter ongeveer 5 minuten |
5
Done
|
Asperges met zalm |
6
Done
|
Schillen |