Ingredients
-
600 gram Hertenpoulet
-
1 grote Uien
-
1 bakje Kastanje champignons
-
1 middelmaat Wortel
-
1 stengel Bleekselderij
-
2 teen knoflook
-
250 ml Rode wijn
-
3 eetlepel Balsamico
-
500 ml Wild fond
-
2 eetlepel Tomaten puree
-
1 blikje Kerstomaten uit blik
-
niet te zuinig zout en peper
-
2 eetlepel Roomboter
-
Flinke scheut Olijfolie
-
4 eetlepel Bloem
-
6 Jeneverbes
-
4 Kruidnagel
-
3 Laurierblaadje
-
8 Zwarte peperkorrels
-
Takje vers of theelepel gedroogd Rozemarijn
-
Vers of theelepel gedroogd Tijm
-
1 plak Ontbijtkoek
Directions
Hertenstoof met Italiaanse twist!
Er is niks lekkerder dan de geur van geprutteld stoofvlees, tenminste wij zijn er dol op. Vandaag dan een hertenstoof met Italiaanse twist. Stoofpotjes horen gewoon bij de herfst en winter en daarom maken we ze vaak. Onze eerste hertenstoof was een hertensucade stoof. Het mooiste stukje vlees van de hert en geloof me dit was het lekkerste wat we ooit gegeten hebben. Het super malse ‘slow cooked’ vlees had zo ontzettend veel smaak en viel op het bord zachtjes uit elkaar. Bij de betere herten boerderij is dit vaak te koop. Het herten poulet is tegenwoordig wat makkelijker te vinden in de supermarkt. Wij geven de voorkeur om dit vlees te kopen waar je de oorsprong kan traceren. Met dezelfde ingrediënten zoals, rode wijn, kastanje champignons, wortel, bleekselderij en de heerlijke specerijen zoals kruidnagel en laurier.
Hertenpoulet komt uit de borst van het hert, het vlees zit in het een deel van een hert met actieve spieren en wordt daarom lang gebakken of gestoofd. Het vlees verandert dan in superzacht en smaakvol vlees. Heerlijk mager en erg gezond. Het bevat namelijk eiwitten, omega 3 en ijzer.
Mocht je twijfelen bij het kopen van hertenvlees, dan hoef je geen zorgen te maken. Veel herten worden afgeschoten, omdat er een overschot is. Bijvoorbeeld het Veluws wild. De dieren struinen in alle vrijheid door het gebied en planten zich succesvol voort. Om onherstelbare schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen mag het aantal dieren niet te groot worden. Boventallig wild wordt daarom afgeschoten. Daarmee wordt het natuurlijke evenwicht bewaard.
Inmiddels staan er vele recepten gemaakt van hert online. Maak eens de herten bolognese, herten gehaktballetjes en natuurlijk onze favoriet de Hertensukade stoof. Heb je liever rundvlees dan probeer je de populaire Boeuf Bourguignon met Italiaanse twist , of het superzachte vlees van de pasta met langzaam gegaard vlees.
* De mooie stukjes hertenvlees kregen we van De Zeeuwse hert.
Steps
1
Done
7 minuten
|
SnijdenSnijd de ui, champignons, wortel, bleekselderij en knoflook in kleine stukjes. |
2
Done
5 minuten
|
AanbakkenDoe een scheut olijf olie samen met de roomboter in een braadpan. Bak de sukade even aan beide kanten aan, haal uit de pan. |
3
Done
5 minuten
|
GroentenFruit de ui in het bakvet van de braadpan. Voeg na 2 minuten de champignons, wortel, knoflook, bleekselderij toe. Bak dit zachtjes aan en voeg de tomatenpuree samen met de kruidnagels geplette jeneverbes, wat zout en peper toe. Blus af met balsamico azijn rode wijn. De wildfond mag er ook bij samen met de sukade en de verse tijmblaadjes, laurier en rozemarijn. De kerstomaatjes uit blik mogen er ook bij. |
4
Done
4 uur
|
StovenZorg dat het vlees onder water staat dan kan de deksel erop. Doe dit in de oven op 180°. |
5
Done
|
SausWil je de saus iets dikker los dan twee eetlepels bloem op in een beetje heet water, goed met een vork roeren anders krijg je klontjes, en voeg dit toe. |
6
Done
|
OntbijtkoekWanneer de stoof uit de oven komt kun je er stukjes ontbijtkoek door heen roeren. |
7
Done
|
ServerenWij serveren het met een heerlijk aardappelpuree. |
8
Done
|
PastaHeb je nog wat stoof over dan kun je dit ook serveren met pasta. |